Niedobór witaminy D a COVID

5
(4)

We wrześniu 2020 roku opublikowano wyniki badania przeprowadzonego na 191 tys. pacjentów chorujących na COVID-19, które ujawniło zaskakujący trend: niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania aż o 54,5%!

Kolejne, mniejsze badanie wykazało, że odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zakażenia koronawirusem SARS-CoV2 o 51,5% i znacząco minimalizuje ilość poważnych komplikacji choroby.

Dodatkowo dowiedzieliśmy się także, że aż 82% wszystkich pacjentów chorujących na COVID-19 ma niedobór witaminy D i to właśnie oni pozostają najdłużej w szpitalach.

Od dawna wiemy, że niedobór tej witaminy ma szkodliwy wpływ na nasz organizm – zmniejsza odporność, wpływa na stan kości, kondycję skóry i prawidłową gospodarkę hormonalną. Być może to właśnie te znane nam już działania mają wpływ na przebieg infekcji COVID-19. 

Autorzy przytoczonych badań zalecają badanie poziomu witaminy szczególnie u osób z grup ryzyka: starszych, czy z chorobami towarzyszącymi takimi, jak nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i inne.

Każda zdrowa osoba bez niedoborów witaminy D powinna suplementować ją każdego dnia w standardowych dawkach do 2000 IU. Jednak jeżeli cierpisz na niedobór, dawki te powinny być większe, a leczenie prowadzone po konsultacji z lekarzem. 

Sprawdź jaki jest Twój poziom witaminy D we krwi – zrób badanie poziomu 25(OH)D3 w surowicy krwi i zabezpiecz swoje zdrowie!


Źródła:

  • Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 27 October 2020
  • Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection, September 25, 2020
  • SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels, September 17, 2020

Podobał Ci się artykuł?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 4

Ten wpis jeszcze nie ma oceny, bądź pierwszy!