Talerz żywieniowy. Nowe zalecenia zdrowego żywienia
17 października 2020 roku podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego, opublikowano nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Model ten zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, które należy wprowadzić do codziennej diety.
Talerz żywieniowy stanowi alternatywę dla popularnej Piramidy Zdrowego Żywienia. Wg dietetyków, ówczesny model był trudny w interpretacji. Produkty będące na szczycie nierzadko uznawane były za najważniejsze (podczas gdy jako piętro zajmujące najmniej miejsca na rysunku, miały być spożywane w najmniejszej ilości) i na odwrót – te na spodzie (a więc warzywa, owoce, produkty zbożowe) uznawano niekiedy za najmniej istotne.
Kolejną przyczyną nowej ilustracji zaleceń żywieniowych w Polsce są dane statystyczne dotyczące zdrowej, zbilansowanej diety w Europie. Polska plasuje się na 24. miejscu na 28 krajów europejskich pod względem spożycia owoców i warzyw. Jemy ich o 42% mniej niż inni Europejczycy. W stosowaniu nowych nawyków żywieniowych mają pomóc zalecenia w postaci talerza opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie.
Nowy model żywienia został przygotowany w oparciu o przegląd literatury dotyczącej roli poszczególnych składników diety i rodzajów diet w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Model talerza żywieniowego obserwowany jest już w wielu krajach (np. Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Niemcy). W każdym kraju jest nieco inny, ponieważ uwzględnia nawyki żywieniowe mieszkańców i dostępne lokalnie produkty.
Talerz żywieniowy podzielony jest na 3 sekcje:
- Pierwsza sekcja dotyczy produktów, których powinniśmy jeść więcej np. warzywa i owoce. Sekcja ta obejmuje połowę talerza żywieniowego.
- Do drugiej sekcji należą produkty, których należy jeść mniej, np. czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne.
- Natomiast trzecia sekcja obejmuje produkty, które należy całkowicie wyeliminować z naszej diety z zaproponowaniem odpowiednich zamienników (np. produkty zbożowe => produkty pełnoziarniste, tj. pieczywo razowe, płatki owsiane, ciemne makarony lub tłuszcze zwierzęce => tłuszcze roślinne, tj. oleje, np. rzepakowy, oliwa z oliwek).
Dookoła talerza zdrowia rozmieszczono dodatkowo zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i konieczności utrzymywania masy ciała w normie.
Uzupełnieniem do grafiki Zaleceń Zdrowego Żywienia w postaci talerza jest materiał „W 3 krokach do zdrowia”, który przedstawia jak w 3 krokach wdrożyć poszczególne zalecenia żywieniowe:
KROK 1- zrób pierwszy krok,
KROK 2- wdrażaj zalecany poziom,
KROK 3 – osiągaj dalsze korzyści dla zdrowia.
Wnioski po analizie nowego modelu zdrowego żywienia
Czego należy jeść więcej?
Poniższe produkty należy wybierać częściej niż do tej pory, a są to:
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- różnokolorowe warzywa i owoce (z przewagą warzyw),
- nasiona roślin strączkowych,
- ryby (szczególnie tłuste ryby morskie),
- produkty mleczne niskotłuszczowe (szczególnie fermentowane),
- orzechy i nasiona.
Czego należy jeść mniej?
Rekomendowane jest zmniejszenie spożycie:
- soli,
- czerwonego mięsa,
- mięsa przetworzonego,
- cukru,
- słodzonych napojów,
- fast-foodów.
Co warto zamienić?
- Przetworzone produkty zbożowe => pełnoziarniste produkty zbożowe,
- Mięso czerwone i przetwory => ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy,
- Napoje słodzone => woda,
- Produkty mleczne pełnotłuste => produkty mleczne niskotłuszczowe,
- Smażenie, grillowanie => gotowanie na parze, duszenie, pieczenie,
Zalecenia żywieniowe dotyczące poszczególnych produktów
1. Mięso i przetwory mięsne
- Wprowadź jeden dzień w tygodniu bez mięsa.
- Nie jedz więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (wędliny, kiełbasy) na tydzień. Produkty te zawierają niekorzystne kwasy tłuszczowe, podwyższające poziom cholesterolu we krwi, a także znaczne ilości soli.
- Zamień przetwory mięsne i mięso czerwone na drób, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Zastąp mięso produktami białkowymi pochodzenia roślinnego tj. nasionami roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soja, groch, soczewica, bób) i orzechami.
2. Ryby
Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów nienasyconych omega-3, które chronią nasz organizm przed miażdżycą, a tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu.
- Spożywaj ryb 2 razy w tygodniu (np. łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz).
3. Warzywa i owoce
W naszej diecie powinny dominować warzywa i owoce, co stanowi połowę talerza żywieniowego. Duże spożycie tych produktów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość.
- Minimalna ilość spożywanych warzyw i owoców dziennie to 400g, im więcej tym lepiej. Przykładowo, jeśli spożywamy 5 posiłków dziennie, porcja warzyw i/lub owoców może ważyć około 80g.
- Zachowaj odpowiednie proporcje między spożyciem owoców i warzyw, w naszej diecie warzywa powinny przeważać nad owocami.
- Jedz jak najwięcej różnokolorowych warzyw i owoców.
4. Produkty zbożowe
Pełnoziarniste produkty zbożowe będące głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego stanowią ¼ talerza. Do takich produktów zaliczamy kaszę gryczaną, ryż, pieczywo razowe czy razowy makaron.
- Minimalna ilość produktów zbożowych to 90g pełnoziarnistych produktów zbożowych na dzień (ok. 3 porcje).
- Zamieniaj pieczywo przetworzone (jasne bułki, jasny chleb) na pełnoziarniste (np. chleb graham, płatki owsiane, kasza gryczana).
5. Tłuszcze
- Ogranicz spożycie takich produktów jak np. ciastka, batoniki, słone przekąski, żywności fast-food i tłuste produkty mleczne – produkty te zawierają oprócz dużych ilości soli i cukrów, szkodliwe dla zdrowie tłuszcze trans.
- Czytaj etykiety – wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczów.
- Zamień tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek).
6. Sól
- Ogranicz spożycie soli do 5 g dziennie (1 łyżeczka), sól zastąp aromatycznymi ziołami,
- Czytaj etykiety – wybieraj produkty bez dodatku soli lub o jej niższej zawartości.
7. Mleko i przetwory mleczne
- Mleko i produkty mleczne pełnotłuste zastąp tymi o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Spożywaj 2 szklanki mleka dziennie. Mleko możesz zastąpić jogurtem, kefirem, maślanką, serem białym. Produkty te mają właściwości probiotyczne i zapewniają łatwiejszą przyswajalność dla osób z nietolerancją laktozy.
- Z produktów mlecznych wybieraj te bez dodatku cukru.
Talerz żywieniowy – regularność i pory posiłków, sposób przyrządzania
- Jedz regularnie.
- Nie podjadaj pomiędzy posiłkami.
- Jedz więcej posiłków w pierwszej części dnia. Nie jedz wieczorem przed snem i w nocy.
- Znaczenie ma nie tylko „co”, ale również „jak”. Pieczenie, duszenie i gotowanie na parze to bardziej wartościowe sposoby przygotowania posiłków niż grillowanie i smażenie.
Aktywność fizyczna a talerz żywieniowy
Zdrowa dieta to nie wszystko. Dlatego też, w nowych zaleceniach żywieniowych uwzględniono znaczenie aktywności fizycznej i utrzymania prawidłowej masy ciała.
- Bądź aktywny – spaceruj, wykonuj aktywne prace domowe.
- Bądź aktywny fizycznie co najmniej 30 minut dziennie. Zrób dla zdrowia co najmniej 5 000 kroków dziennie.
Źródło:
- materiały konferencyjne V Narodowego Kongresu Żywieniowego – ncez.pl – nowe zalecenia zywieniowe
Bibliografia:
- Wolnicka K., Talerz zdrowego żywienia [w:] ncez.pl – talerz zdrowego zywienia
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej [w:] ncez.pl – nowe zalecenia zywieniowe
- Dieta dla zdrowia i planety. Jaka powinna być dieta przyszłości? V Narodowy Kongres Żywieniowy. Biuletyn. 2020.
- Wojtyniak B., Goryński P. red.: Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Warszawa, 2018.
- Dietetycy.org.pl, Talerz Zdrowia: Zalecenia Zdrowego Żywienia PZH 2020, 2020.